12:31:44
21. 07. 2025

Místnost
Vaření a kuchyňské kratochvíle
CO a JAK vařit?
Apetit
Cukrář – recepty a rady
Vegetariánská kuchařka
Škola vaření
Manek bloguje – tip od Hetty

KDE nakupovat?
Koření; Jiný obchůdek s kořením; Habanero - pro ty, co mají rádi pálivé ; Různorodá semínka
Biosfera – obchod nejen s biopotravinami
Čaje, koření, asijské speciality, sladkosti, biopotraviny etc.
Fiala Praha - E-shop (nejen) pro cukráře

Další tipy na zajímavé a užitečné stránky jsou vřele vítány.
Fotografie jídla taktéž ;-)

Kuchařka návštěvníků Taverny se nachází ve vývěsním štítu.
Budete-li do místnosti vkládat recept, použijte prosím toto slovo, velmi to usnadní vyhledávání.


Místnost má od 23:14:46  02. 03. 2003 pronajatou Arenga. Spolusprávce: Meridion. Činkapi. Klair.

Pokud se chcete zapojit do diskuze, musíte se do Taverny nejdříve zaregistrovat nebo přihlásit



« ««   99   »» »

Klair, vloženo 02:17:38  17. 07. 2013

No, až toho bude moc, dje vědět, ujmu se toho

Cemendriel, vloženo 02:11:42  17. 07. 2013

Jako musím uznat, že je dobrej, ale překvapilo mě to... trochu se bojím, z čeho bude příští várka sirupu, aktuálně máme doma jitrocelový, bezinkový, lipový a mátový... =)

Klair, vloženo 01:24:52  17. 07. 2013

Mátovej sirup je skvělej, seznámila jsem se s ním ve Francii :)

Cemendriel, vloženo 01:14:32  17. 07. 2013

S domácím chlebem opatrně... moje maminka začala domácím chlebem a už máme doma domácí úplně všechno! Nejprve mi to přišlo fajn, pak se objevilo domácí mýdlo (Co je prosímpěkně dobrého na tom mít normální mýdlo?) a včera se objevil na lince domácí MÁTOVÝ sirup... dost mě to překvapilo, přijde vám normální dělat sirup z máty? =) Zatím jako nejlepší domácí věc hodnotím domácí játrovou paštiku, mňamňamňam! =)

Orki, vloženo 20:08:28  15. 07. 2013

Mivka, vloženo 19:13:20  14. 07. 2013

Někdy v příštím nebo přespříštím týdnu bych ráda v rámci tohohle: http://www.alakarte.cz/tasteofamerica/2013 zašla do T.G.I. Friday's, pročež minule se dávala dohromady nějaká menší taverní výprava, tak by mi to přišlo fajn i tentokrát. Chtěl by se někdo přidat?

Arenga, vloženo 15:12:29  09. 07. 2013

jeden kolega papričky pěstoval, ale nevím jestli ještě pěstuje a jestli by měl o ten test zájem /ale je to sám věděc, byť z jiného oboru, tak by mohl mít pro vědu pochopení/, otázka ale je, jak moc čerstvé bys je potřeboval a s tím související otázka dodání

Dara, vloženo 13:45:19  09. 07. 2013

Letos se nám papričky nevydařily, vlezly na ně mšice, tak asi nic.

Tinne, vloženo 13:11:15  09. 07. 2013

Corfe: zeptej se Sikara, to je na Taverně největší odborník na pálivé papričky.

Corfe, vloženo 12:46:40  09. 07. 2013

Přihlásil se mi student na bakalářku v rámci které budeme zavádět metodu na separaci a analýzu kapsaicinoidů v biologické matrici ... (blabla, vědecké pindy)

Každopádně to znamená, že budeme schopni měřit "pálivost" chilli papriček v jednotkách SHU, stupních pálivosti a whatever. To už je pak jen přepočítávání.

No a tak se ptám, jestli si náhodou někdo nepěstujete papričky a nezajímalo by vás, jak na tom skutečně jsou...
... (sháním vzorky do srovnávacích analýz)

Arenga, vloženo 19:08:19  07. 07. 2013

díky :-)
chtěla jsem ještě připsat, že nám dost chutná (má úplně jinou chuť, než obyčejný chleba z obchodu), ale nějak jsem na to zapomněla

Nimitz, vloženo 17:16:22  07. 07. 2013

výsledek vypadá velmi pěkně a řekl bych že i chutně!

Arenga, vloženo 15:52:26  07. 07. 2013

Kváskové zpravodajství: včera jsme zadělali těsto a upekli první chleba z vlastního kvásku - pšenično-žitný, kvásek byl z žitné celozrnné mouky, přidávali jsme pak k tomu ještě pšeničnou celozrnnou a pšeničnou chlebovou v průměru cca 2:1
- výsledek zde asi hodinu po upečení:

a rozkrojený dneska ráno:


Jinak jsem si odebrala kvásek do ledničky k dalšímu množení a pečení, ale jelikož ho mám nějak hodně, můžu nabídnout, kdybyste někdo chtěl, ale museli byste si ho u nás vyzvednout :-)

Nimitz, vloženo 10:36:32  07. 07. 2013

Nevěstin dort

Arenga, vloženo 17:31:03  06. 07. 2013

Kváskové zpravodajství:
dneska byl kvásek vyběhlý, bylo v něm množství bublinek a voněl jako pivo (což jsme považovali za dobré znamení). Udělala jsem asi ale technologickou chybu, že jsem tam dala moc vody v poměru k mouce, takže to pak dělalo trochu problémy při zadělávání těsta (ale zase to není nic zásadního, s čím by se nedalo nic dělat).

Arenga, vloženo 15:02:29  05. 07. 2013

Sil: momentální stav je mnoho bublinek a nakyslý zápach (což by snad mělo být v pořádku), krmit budu cca za hodinu, hodinu a půl, tak uvidím pak :-)

Silmarien, vloženo 23:48:45  04. 07. 2013

Arenga, držím palce a daj vedieť, ja už sa na to odhodlávam niekoľko mesiacov, ale som hrozný lenivec a vždy to odložím na "zajtra" :-D

Hetta, vloženo 23:21:39  04. 07. 2013

Začala u nás sezona jahod

Arenga, vloženo 19:19:58  04. 07. 2013

Tak jsem si založila kvas - dneska je po prvním příkrmu, tak jsem zvědavá, jak se bude situace vyvíjet, v ideálním případě z něj v sobotu k večeru peču - založila jsem ho včera odpoledne, dneska během dne se tvářil dost mrtvě, ale když jsme přišli odpoledne domů, najednou tam byla patrná změna, přibližně po těch 24 hodinách, tak jsem ho přikrmila a budu dál čekat na výsledky experimentu :-)

Arenga, vloženo 13:36:55  02. 07. 2013

možná by to šlo udělat úplně bez něj, mandle a kokos samy o sobě jsou dobrá kombinace a máslo by to snad pospojovat mělo, zvlášť, když tam toho sirupu je jenom troška

« ««   99   »» »

Zpět



Fantasy a Sci-fi: Taverna
© Jirka Wetter, jeremius@fantasy-scifi.net
, 2001 - 2005
Design: Rinvit, Jeremius
Na textech se podíleli Pavel Džuban a Toomz
URL: http://fantasy-scifi.net/taverna/taverna.php