19:29:59
20. 07. 2025

Místnost
Vaření a kuchyňské kratochvíle
CO a JAK vařit?
Apetit
Cukrář – recepty a rady
Vegetariánská kuchařka
Škola vaření
Manek bloguje – tip od Hetty

KDE nakupovat?
Koření; Jiný obchůdek s kořením; Habanero - pro ty, co mají rádi pálivé ; Různorodá semínka
Biosfera – obchod nejen s biopotravinami
Čaje, koření, asijské speciality, sladkosti, biopotraviny etc.
Fiala Praha - E-shop (nejen) pro cukráře

Další tipy na zajímavé a užitečné stránky jsou vřele vítány.
Fotografie jídla taktéž ;-)

Kuchařka návštěvníků Taverny se nachází ve vývěsním štítu.
Budete-li do místnosti vkládat recept, použijte prosím toto slovo, velmi to usnadní vyhledávání.


Místnost má od 23:14:46  02. 03. 2003 pronajatou Arenga. Spolusprávce: Meridion. Činkapi. Klair.

Pokud se chcete zapojit do diskuze, musíte se do Taverny nejdříve zaregistrovat nebo přihlásit



« ««   97   »» »

Dara, vloženo 14:57:37  05. 08. 2013

Koláč určitě nespadne, pokud není z listového těsta.

Narwen, vloženo 14:35:50  05. 08. 2013

verlit, myslím, že bys nám měla vyfotit konzistenci své drobenky, abychom ji mohli odbornými oky posoudit :).

verlit, vloženo 14:03:29  05. 08. 2013

A nespadne ten koláč, když ho před dopečením vytáhneš, abys mohla nasypat drobenku?

Aes Sedai, vloženo 13:53:17  05. 08. 2013

No, to záleží na koláči a na troubě. Nám hodně pekla nahoře, tak se drobenka měla tendenci pálit. Navíc někdy dávám hodně měkké meruňky, takže pak měla tendence se rozplizávat. Proto jsem zjistila, že je lepší ten koláč péct a dát ji tam až nějakou dobu před koncem. Ne až na konec, prostě až už je vysušený, ale ještě ne upečený. Ale je taky pravda, že nejčastěji dělám koláče bez drobenky, protože je mám radši, třeba sodovkovou buchtu, kokosové řezy apod. :)

Eirellin, vloženo 22:20:48  04. 08. 2013

drobenku dávám hned, a z hrubý :-) učil mě jí tatínek :-)

Dara, vloženo 12:59:09  04. 08. 2013

dělám z polohrubé mouky, čistě od oka a vždycky jsme dávaly až ke konci pečení.

Arenga, vloženo 12:24:26  04. 08. 2013

anebo dětskou krupičku

Arenga, vloženo 12:24:12  04. 08. 2013

verlit: zkus hrubou

taky dávám drobenku hned

Hetta, vloženo 08:36:49  04. 08. 2013

Asi by mělo být řečeno, jestli jde o ovocný tzv. drobenkový koláč a nebo jen o drobenku na povrchu koláče.

Meridion, vloženo 07:44:19  04. 08. 2013

Někdy se drobneka rozplizne, když nasákne hodně šťávy z ovoce pod sebou. V receptu zděděném od maminky se píše "drobenka na velký pekáč: 1/3 kostky tuku, 6 lžic hrubé mouky a 5 lžic cukru, případně víc podle drobivosti." Já osobně používám jen 1/4 másla (kostky, ne kg) a po 5 lžících cukru nastavuju už jen moukou, takže obvykle mám 7-8.
(nenapadlo by mě, že jde použít jiná mouka než hrubá, nebo přidat drobenku později. )

Qeril, vloženo 23:08:30  03. 08. 2013

Taky dávám drobenku hned. A maminka to tak dělala a babičky to tak dělaly a všechny moje předkyně to dělaly taky tak :-)
Hele, zkus do těsta na drobenku přidat vajíčko, mělo by to přidržet pohromadě. Je to tak v receptu na drobenkový koláč (drobenka vespod, tvaroh, ovoce, drobenka nahoře), který poměrně často dělám, a těsto je oproti normálnímu drobenkovému hutnější, víc drží pohromadě a člověk se musí trochu snažit, aby ho rozdrobil a výsledek je výborný jak chuťově, tak esteticky :-)

Činkapi, vloženo 22:12:40  03. 08. 2013

To je vyloženě verlití přístup :-)))

verlit, vloženo 22:09:34  03. 08. 2013

To nevadí, vaření je mnohem větší legrace, když je to quest :-)

Činkapi, vloženo 22:08:25  03. 08. 2013

No, já ji dělám vyloženě od oka, takže moc neporadím...

verlit, vloženo 21:56:31  03. 08. 2013

Zkusím si příště experimentálně pohrát se surovinami a poměry a uvidím, co bude fungovat nejlíp. Jako je pizza čtyř sýrů, tak já budu mít koláč čtyř drobenek :-)

Činkapi, vloženo 21:54:08  03. 08. 2013

Taky ji dávám hned.

verlit, vloženo 20:57:54  03. 08. 2013

Arenga: Polohrubou.
Aes: o tom jsem v životě neslyšela, že by se drobenka dávala až na konec. I můj dědeček, který byl mistr v pečení koláčů, ji dával na koláč rovnou, když ho strkal do trouby.

Arenga, vloženo 20:14:46  03. 08. 2013

a jakou používáš mouku? ona i poliohrubá a hrubá jsou v dobence rozdíl
ale nic si z toho nedělej, mně se taky někdy drobenka rozplizne - hlavní je, jak to chutná ;-)

Aes Sedai, vloženo 00:09:16  03. 08. 2013

Jo, a ještě možná ubrat cukru, možná je ho moc a roztéká se ten. Já ho dávám opravdu jen malinko.

Aes Sedai, vloženo 00:08:06  03. 08. 2013

Nepečeš spíš dlouho, řekla bych,když teče... Ta se tam dává až před dopečením, stačí chvilka.

« ««   97   »» »

Zpět



Fantasy a Sci-fi: Taverna
© Jirka Wetter, jeremius@fantasy-scifi.net
, 2001 - 2005
Design: Rinvit, Jeremius
Na textech se podíleli Pavel Džuban a Toomz
URL: http://fantasy-scifi.net/taverna/taverna.php