15:08:01
20. 07. 2025

Místnost
Vaření a kuchyňské kratochvíle
CO a JAK vařit?
Apetit
Cukrář – recepty a rady
Vegetariánská kuchařka
Škola vaření
Manek bloguje – tip od Hetty

KDE nakupovat?
Koření; Jiný obchůdek s kořením; Habanero - pro ty, co mají rádi pálivé ; Různorodá semínka
Biosfera – obchod nejen s biopotravinami
Čaje, koření, asijské speciality, sladkosti, biopotraviny etc.
Fiala Praha - E-shop (nejen) pro cukráře

Další tipy na zajímavé a užitečné stránky jsou vřele vítány.
Fotografie jídla taktéž ;-)

Kuchařka návštěvníků Taverny se nachází ve vývěsním štítu.
Budete-li do místnosti vkládat recept, použijte prosím toto slovo, velmi to usnadní vyhledávání.


Místnost má od 23:14:46  02. 03. 2003 pronajatou Arenga. Spolusprávce: Meridion. Činkapi. Klair.

Pokud se chcete zapojit do diskuze, musíte se do Taverny nejdříve zaregistrovat nebo přihlásit



« ««   96   »» »

Elaine, vloženo 20:08:19  29. 08. 2013

Hokaido miluju, je výborná do rizota nebo kari a mám dojem, že jsem z ní dělala cheesecake (recept podle Chez Lucie).

Meridion, vloženo 15:35:55  29. 08. 2013

Já mám špendlíkovou marmeládu ráda na palačinky kvůli její nakyslosti, ale Daxovi na rozdíl od dalších (hrušky, švestky, jablka) moc nejede, takže likviduju 3 roky staré zásoby a momentálně nevyrábím.

Ekyelka, vloženo 15:09:33  29. 08. 2013

RECEPT

Našla jsem to! Je to podle "Itala z kuchyně", jen jsem upravila koření.

Pan di zucca
340g hladké mouky 00
600g očištěné dýně
250g cukru krupice
3 lžíce oleje extra virgin
100g rozinek
40g másla
2 vejce
2,5g mleté skořice
5ks hřebíčku
5ks Cardamone
špetka soli
½ prášku do pečiva
1 lžíce cukru moučka

Dýni nakrájíme na slabé plátky (cca 1cm), dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů do pekáčku vytřeného máslem asi na 15min. Pak ji rozmixujeme. (Stačí rozmačkat vidličkou, zkřehne.)
Rozinky namočíme do vody, aby změkly. (Rum! Taky jsem to namáčela do griotky, ale obyčejný rum z Velké Polomi - ten je extra tmavý - je nejlepší!)
Zvlášť vyšleháme vejce s cukrem, olejem a přidáme rozinky a rozmixovanou dýni. Dále smícháme mouku, sůl a koření rozdrcené v hmoždíři, pak obě směsi promícháme dohromady.
Formu na dort vymažeme máslem a vysypeme moukou (případně můžeme vyložit dno pečícím papírem), nalijeme hmotu a pečeme 1 hodinu na 180 stupňů.
Pocukrujeme moučkovým cukrem.
Koláč můžete upéct i ve formě na bábovku. (Nebo jen tak na plechu, to je nejoptimálnější pro přepravu v miskách do práce, kde to kolegové milují.)

Pokud chcete i video, tady je Emanuel:
http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Pan-di-zucca
V závorkách jsou moje drobné komentáře :)

A poznámka na konec: když vynecháte kardamon a nastrouháte místo toho muškátový oříšek, dostanete jinou variaci, která sice velmi podobně chutná, ale ta vůně, to je jak pravý perník. Začne to zavánět Vánocemi. :)

Ekyelka, vloženo 15:02:49  29. 08. 2013

Ano, ano, špendlíky na marmeládu! Je mňamózní!

Dýni jsem částečně pacifikovala pečením koláče á la perník. Zkusím pohledat recept (to jsou ty papírky a poznámky "pak to přepíšu do kuchařky"...)

Vever, vloženo 11:36:26  28. 08. 2013

A špendlíková marmeláda je nejlepší na tvarohové šátečky. Těsto: tvaroh, máslo a mouka, všeho stejně. Já teda dávám másla trochu míň. Dovnitř marmeládu a zabalit, takovým tím způsobem jak pak jsou všechny čtyři rohy uprostřed a škvírami vytéká přebytečná marmeláda :) Péct na málo, skoro spíš sušit a pak obalit v moučkovém cukru. Je s tím strašně práce, ale je to skvělé.

Aes Sedai, vloženo 11:08:07  28. 08. 2013

A ze špendlíků jsou dobré marmelády.

Z dýně se dá dělat cokoliv, já dělám různě zapečené, dělám z ní koblihy, buchty, zavařuju jako kompot, griluju... cokoliv, co s cuketou, víceméně. Můžu ti sem dát nějaký recept, ale nevím, co preferuješ.

Meridion, vloženo 07:16:20  28. 08. 2013

Ze špendlíků klasická bublanina jako z třešní. Pokud nejsou přezrálé, tak namrazit a mít bublaniny celou zimu. Takhle s naší úrodou vždycky zacházela maminka, dokud jsem nezačala dělat marmelády.
S dýní žádné zkušenosti nemám.

Narwen, vloženo 06:38:13  28. 08. 2013

Hokaido nebo jinou? Z hokaida mi koláče moc nechutnají, i když někdo ji na ně používá tak jako tak. Já bych z ní doporučovala spíš bramborovo-dýňové pyré (buď jako příloha, nebo prostě jen s osmahnutou cibulkou), nebo něco ve stylu "hodím do pánve olej, maso, dýni, případně další zeleninu, koření a vznikne z toho něco, co se dá jíst" :).

Genevieve, vloženo 00:28:59  28. 08. 2013

máme doma nějakou záhadou opravdu hodně špendlíků plus záhadnou dýni (záhadná je proto, že nikdo neví, kde se tu vzala). Nějaké tipy? Neplánuju to péct spolu, to ne :-) ale těch špendlíků je hodně, něco jsme zavařili, něco zbaštím jen tak, ale ráda bych něco upekla :-)
Plus nechci dělat zase dýńovou polívku, ta mě moc nebere, tak jsem si říkala, že možná spíš koláč nebo tak...

Činkapi, vloženo 17:27:27  25. 08. 2013

Hezký :-)

Meridion, vloženo 16:17:22  25. 08. 2013

Poslední dobou nějak překypuju kreativními nápady. Proč by ovoce na buchtě mělo být v řadách jenom proto, že plech je na rozdíl od koláčové formy hranatý?

verlit, vloženo 20:09:08  10. 08. 2013

Tak myslím, že na třetí pokus ten koláč s drobenkou vyšel. Teď chladne, uvidím, jestli půjde nakrájet, ale vypadá to slibně :-)

Eirellin, vloženo 15:37:55  08. 08. 2013

hlavně padá odpalovaný, co vim já :-)

Arenga, vloženo 13:45:54  08. 08. 2013

tak jsem si nakonec ten koláč s drobenkou předevčírem taky konečně udělala (protože už můžu) - a i když jsem ji dělala halabala a ve značném fofru, protože junior už chtěl svou dávku, kupodivu se mi nerozplizla, i když jsem spíš čekala, že to udělá

Narwen, vloženo 13:04:17  08. 08. 2013

verlit: zkoušela jsi toto? :) http://www.apetitonline.cz/tipy-triky/3986-zakladni-recept-na-dokonalou-drobenku.html

Qeril, vloženo 23:07:37  05. 08. 2013

Nesmíš troubu otevírat moc často a ne dřív než tak 15 minut po tom, co tam ten koláč strčíš, pak by to spadnout nemělo, obzvlášť ne těsně před dopečením.

Meridion, vloženo 17:10:58  05. 08. 2013

Třené dorty taky můžou spadnout. Já myslím, že je to o výšce nebo spíš o výškovém rozdílu mezi upečeným a neupečeným těstem. U koláče přes plech, který je vysoký cca 2-3 cm to nejspíš nehrozí.

Ekyelka, vloženo 16:41:49  05. 08. 2013

Hlásím úspěšný pokus listové těsto + švestky + skořice = závin.
Jen jak ještě stále nejsem zvyklá zpracovávat listové těsto jinak než na kasy nebo šneky, závin se mi na jedné straně protrhl (tence vyválené těsto). Klukům to však nevadilo, sťapali ho i tak :)

Arenga, vloženo 15:45:43  05. 08. 2013

mně většinou padají koláče tak 15 minut po dopečení a vytažení z trouby :-) kynutý mi nespadl ale nikdy

verlit, vloženo 15:11:37  05. 08. 2013

No kynutý spadnout může, ne? Nebo mi celé dětství lhali?

« ««   96   »» »

Zpět



Fantasy a Sci-fi: Taverna
© Jirka Wetter, jeremius@fantasy-scifi.net
, 2001 - 2005
Design: Rinvit, Jeremius
Na textech se podíleli Pavel Džuban a Toomz
URL: http://fantasy-scifi.net/taverna/taverna.php