06:54:17
20. 07. 2025

Místnost
Vaření a kuchyňské kratochvíle
CO a JAK vařit?
Apetit
Cukrář – recepty a rady
Vegetariánská kuchařka
Škola vaření
Manek bloguje – tip od Hetty

KDE nakupovat?
Koření; Jiný obchůdek s kořením; Habanero - pro ty, co mají rádi pálivé ; Různorodá semínka
Biosfera – obchod nejen s biopotravinami
Čaje, koření, asijské speciality, sladkosti, biopotraviny etc.
Fiala Praha - E-shop (nejen) pro cukráře

Další tipy na zajímavé a užitečné stránky jsou vřele vítány.
Fotografie jídla taktéž ;-)

Kuchařka návštěvníků Taverny se nachází ve vývěsním štítu.
Budete-li do místnosti vkládat recept, použijte prosím toto slovo, velmi to usnadní vyhledávání.


Místnost má od 23:14:46  02. 03. 2003 pronajatou Arenga. Spolusprávce: Meridion. Činkapi. Klair.

Pokud se chcete zapojit do diskuze, musíte se do Taverny nejdříve zaregistrovat nebo přihlásit



« ««   94   »» »

J.D.P., vloženo 16:34:54  25. 09. 2013

jeden z důvodů proč péct mojí bábovku je hrnková metoda a jaksi nedostupnost kuchyňské váhy :)

Klair, vloženo 15:49:20  25. 09. 2013

Když jsem pekla s malými Haraldy, tak jsem taky váhu nenašla. Našla jsem na webu kolik je čeho kolik a kreslila jim do receptu "hrneček mouky" a podobně. Nakonec to byla legrace

Genevieve, vloženo 15:48:17  25. 09. 2013

rozbila se nám váha a nějak mi to někdo opomněl říct. Takže když jsem se rozhodla, že si chci napéct s sebou na larp a chci udělat bábovku a muffiny, tak jsem zjistila, že prostě nemám, jak to zvážit. Tak jsem použila odměrný válec a doufám no. Prvně jsem pekla bez váhy, ale obojí už docela dobře znám, takže snad to dopadlo dobře, ale cítila jsem se fakt vtipně. Furt jsem usypávala mouku po trochách, aby toho nebylo mnoho...

Dara, vloženo 19:55:32  24. 09. 2013

Jé, máš stejné talíře.

Meridion: většina těst na muffiny se jen promíchá, protože kdybys je šlehala budou tuhé

J.D.P., vloženo 16:21:53  24. 09. 2013

Meridion: bohatě stačí metla a pěkně ručně.



omluvte sníženou kvalitu instagramu :D

Neros, vloženo 10:52:09  24. 09. 2013

Právě jsem si udělal parodii na čínu.
Má všechny ingredience, které má čína mít.
Nicméně s mým kuchařským talentem hádám, že to bude chutnat jak vepřoknedlozelo.

Meridion, vloženo 07:54:05  24. 09. 2013

Opravdu se ingredience jenom smíchají, bez šlehání? V tom případě to zní zajímavě. Když se mi rozbil kuchyňský robot, najednou jsem byla bezradná, že nemůžu péct.

J.D.P., vloženo 23:32:39  23. 09. 2013

stává se ze mě vcelku úspěšný pekař :).


cukr krupice 1 hrnek
mléko 1 hrnek
hladká mouka 2 hrnky
rostlinný olej 0,5 hrnku
strouhaný kokos 1,5 hrnku
prášek do pečiva 1 sáček
vanilkový cukr 1 sáček
vejce 3 ks
kvalitní kakao 2 lžíce
tuk a strouhanka na vymazání
Postup
1
Formu na bábovku důkladně vymažte a vysypte strouhankou.

2
Troubu předehřejte na 180 °C.

3
V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva. Do mouky přidejte ostatní suroviny a důkladně promíchejte. 1/3 těsta dejte bokem a přimíchejte do něj kakao.

4
Do připravené formy vlijte kokosové těsto a následně opatrně vlijte i těsto s kakaem. Zlehka promíchejte špejlí, tak aby vzniklo mramorování.

5
Bábovku vložte do předehřáté trouby a pečte ji asi 45 minut, přičemž ji po 30 minutách začněte průběžně kontrolovat pomocí špejle. Jakmile se těsto na špejli přestane lepit, je bábovka hotová

6
Upečenou kokosovou bábovku nechte trochu vychladnout, vyklopte z formy a můžete podle chuti ozdobit nebo lehce pocukrovat moučkovým cukrem.

akorát nezapomeňte přidat cukr včas a ne až když máte těsto nalité do formy :).
Jo taky neni špatný si včas vzpomenout, že nemáte formu na bábovku - nicméně i koláč čtvereček dopadl luxusně :)

Nimitz, vloženo 19:18:17  23. 09. 2013

Tohle není má práce, ale je to pěkné...

Narwen, vloženo 15:40:54  19. 09. 2013

To nevadí, že nevypadá hezky, ty to doženeš pěknou fotkou :).

J.D.P., vloženo 15:11:48  19. 09. 2013

Aditu: jedině tak ukradený obrázek :D. On ten můj koláč moc hezky nevypadá :)

Kroc, vloženo 17:45:50  18. 09. 2013

Neros: ja budu rada, kdyz se stihnu zabalit :)

Aditu, vloženo 17:14:27  18. 09. 2013

JDP: obrázek by nebyl...? :)

Neros, vloženo 16:47:39  18. 09. 2013

Berete někdo na VCS?

Meridion, vloženo 15:50:28  18. 09. 2013

Zrovna jsem chtěla napsat to samé.

Kroc, vloženo 15:50:01  18. 09. 2013

To zní výborně! :o)

J.D.P., vloženo 13:28:09  18. 09. 2013

Hruškový koláč s mascarpone
Těsto:
polohrubá mouka 250 g
moučkový cukr 125 g
máslo 125 g
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
jemná strouhanka 1 lžíce


Náplň:
menší hrušky 4 ks
smetana 100 ml
mascarpone 150 g
vejce 2 ks
moučkový cukr 2-3 lžíce
menší kousky čokolády 8 ks

Postup
1
Ve větší míse dobře promíchejte mouku, cukr a špetku soli. Přídejte změklé máslo, 1 vejce a v míse vše důkladně prohněťte. Pak vyndejte těsto na vál a ještě jednou dobře propracujte. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici odpočinout asi 1 hodinu.

2
Kulatou koláčovou formu dobře vymažte máslem a vysypte moukou. Těsto vtlačte do formy a vytvořte vyšší okraj. Propíchejte vidličkou a vysypte strouhankou.

3
Smetanu společne s vejci, mascarpone a cukrem prošlehejte ponorným mixérem. Náplň nalejte na připravené těsto ve formě, trošku si dejte bokem.

4
Hrušky rozpůlte, oloupejte a zbavte jadřinců a vyplňte kousky čokolády. Rovnoměrně rozložte na koláč. Zbylou náplň přelijte přes hrušky.

5
Vloźte do trouby a pečte asi 45 minut při 180 C, až vršek koláče začne zlátnout. Koláč podávejte nejlépe ještě za tepla.


A zkuste nepoužít jako já cukr krystal místo moučka, protože se mi doma nějak nedostával :D.
Ideální čokoláda pod hrušky - 70% Lindt mild :)
a doufejte, že vám peče trouba líp než ta moje, která peče víc z jedný strany a já zapoměl otočit :)

Fionor, vloženo 02:26:17  13. 09. 2013

Tak jsem ochutnal nakládané larvy bource morušového... není to zlé. Jsou trochu moučnaté na skus a chutí připomínají arašídy (jen možná trochu olejnatější).
Pocit z konzumace je zvláštní - tak nějak to není úplně nejlepší pocit, když si člověk vezme první a strčí ji do pusy. Prostě nezvyk. Ale v Koreji si to člověk v klidu koupí na ulici, tak to asi nemůže být tak zlé.

Koupil jsem je nakládané v malé plechovce za cca 40 korun a jako experiment to nebylo tak zlé. Možná si to časem zopakuji a doplním třeba o pražené moučné červy.

Omlouvám se těm, které to třeba znechutilo, ale byl jsem zvědavý na tuhle orientální pochoutku a když už jsem na ni narazil v obchodě s thajskými potravinami, neodolal jsem.

Elaine, vloženo 12:04:05  07. 09. 2013

Narwen: aha:) No, tu její kuchařku mám, tak to zas tak horlivě sledovat nebudu. Ale moc se mi líbí byt ve kterém natáčí, celkově je to takové "čisté".

Hetta, vloženo 08:02:47  07. 09. 2013

My skladujeme zásadně v troubě nebo v mikrovlnce, protože náš kočičák vyskakuje na linku a co není zakryté poklopem, tak koštuje.

« ««   94   »» »

Zpět



Fantasy a Sci-fi: Taverna
© Jirka Wetter, jeremius@fantasy-scifi.net
, 2001 - 2005
Design: Rinvit, Jeremius
Na textech se podíleli Pavel Džuban a Toomz
URL: http://fantasy-scifi.net/taverna/taverna.php