13:07:20
27. 07. 2025

Místnost
Vaření a kuchyňské kratochvíle
CO a JAK vařit?
Apetit
Cukrář – recepty a rady
Vegetariánská kuchařka
Škola vaření
Manek bloguje – tip od Hetty

KDE nakupovat?
Koření; Jiný obchůdek s kořením; Habanero - pro ty, co mají rádi pálivé ; Různorodá semínka
Biosfera – obchod nejen s biopotravinami
Čaje, koření, asijské speciality, sladkosti, biopotraviny etc.
Fiala Praha - E-shop (nejen) pro cukráře

Další tipy na zajímavé a užitečné stránky jsou vřele vítány.
Fotografie jídla taktéž ;-)

Kuchařka návštěvníků Taverny se nachází ve vývěsním štítu.
Budete-li do místnosti vkládat recept, použijte prosím toto slovo, velmi to usnadní vyhledávání.


Místnost má od 23:14:46  02. 03. 2003 pronajatou Arenga. Spolusprávce: Meridion. Činkapi. Klair.

Pokud se chcete zapojit do diskuze, musíte se do Taverny nejdříve zaregistrovat nebo přihlásit



« ««   107   »» »

Spider, vloženo 13:15:48  25. 02. 2013

dneska jsem si delal jidlo... mame rozbitou mikrovlnku :( takze si dovede predstavit jak to mohlo dopadnout...ale vazne delal jsem si hranolky a v troube nejake kureci steaky nebo co... no ale reknu vam...to bylo nejlepsi syrove maso jake jsem kdy jedl...lol
:) no priste to tam necham o pet minut dyl...

Tinne, vloženo 10:44:12  25. 02. 2013

Ekeylka: polévce z čerstvého zelí říkala moje babička chábovica a je to recept ze Slovácka :-)

Ekyelka, vloženo 09:52:35  25. 02. 2013

Hehe, zelňačka. Já si koupila pidi hlávky zelí ve snaze naučit se zelný salát. Od hokus pokusů jsem radši přešla k zelňačce, kterou ale obvykle dělám ze zavařeného zelí.
No co, tak to bude poživatelné jen částečně, říkala jsem si při krájení kilové hlávky zelí. Mrkeff a petržel? Nadrobno! To se vsákne, jestli je té mrkve hodně.
Bramborama také zahušťuji místo jíšky, tentokrát jsem je ale nasekala na kostičky, jíšku jsem si lajzla na sádle (páč vývarové kosti zrovna v mrazáku nebyly a v deset večer jet přes město do Tesca jsem byla líná, takže se přihodil - ó světe, pohroma! - bujón v kelímku)
Hm. Obvykle se mi polévky daří a bývají chutné.
Čerstvé vařené zelí mám spojené jen s tukožroutskou polévkou, která je niff-moff, co se chuti týče.
No, ten hrnec měl odhadem sedm litrů polévky. Vystačila mi jen na dva dny.

Eva, vloženo 12:59:50  23. 02. 2013

Zelňačku teď dělám taky docela často, bez smetany, se sušenýma houbama. Místo paprikové klobásy dávám uzená kuřecí stehna, papriku přihodím ke konci pražení k jíšce.

Spider, vloženo 11:40:42  23. 02. 2013

fionor: jsem rad ze to konecne nekdo rekl

' zdravému rozumu...'

Fionor, vloženo 10:24:13  23. 02. 2013

Spider: s trochou citu pro jídlo (v podstatě stačí vlastnictví chuťových pohárků a schopnost přijímat potravu) nic vyhazovat nemusíš a stačí prostě jen podřídit postup zdravému rozumu... Věci, které mu zdánlivě odporují (jako třeba přidání špetky soli k rozpuštěné čokoládě, aby se potlačila hořkost) bývají výslovně zmíněny.

Spider, vloženo 09:40:02  23. 02. 2013

vesti zabava? to tezko... neprijde mi zabavne vyhodit hrnec jidla... :)

neros: ja prestal cist jakmile od oka strelila vahu kosti...takze jsem ani netusil ze neco dalsiho se merilo zavarovackou :)

Ginny, vloženo 09:32:34  23. 02. 2013

Tinne: díky za tip, to by ušetřilo tuk i nádobí, příště zkusím.

verlit, vloženo 08:32:18  23. 02. 2013

Mě právě stojí na plotně kýbl boršče (a asi ho opravdu budeme potřebovat, protože na Verlitíně už 24 hodin hustem chumelí, tak možná, že nám ten boršč bude muset vystačit až do jara :-)

Tinne, vloženo 08:01:06  23. 02. 2013

Ginny: chválím houby :-)
Teo dělá moc dobrou zelňačku, taky z uzeného vývaru,a brambor tam nastrouhá a tím odpadne to zahušťování moukou.

Fionor, vloženo 07:13:35  23. 02. 2013

Neros: To se dá změřit okoměrem - prostě to zkusíš a z případných chyb se poučíš pro příště. Vaření je díky tomu větší zábava.

Ginny, vloženo 02:23:00  23. 02. 2013

Nerosi, zapomněl jsi na adresu masny, každý krám má v nabídce jiné klobásy ;-)

Neros, vloženo 01:35:49  23. 02. 2013

Spidere, taky Ti pro reprodukování toho, co dělala Ginny, chybí informace o jaký kelímek se jednalo (nebo alespoň jaký měl objem), nebo i upřesnění sklenice by potěšilo (co vím, tak i zavařovačky se vyrábí v několika variantách).
Dokonce ani nevím jakou chvíli to nechala vařit...

To já bych z toho nevěděl víc, než kdy má přijít zakysaná smetana :D

Ginny, vloženo 00:28:52  23. 02. 2013

Aditu: nooo, v kuchařece mám tři recepty pod sebou, mezi kterými jsem průběžně přeskakovala podle toho, které suroviny jsem doma měla a které ne, takže to je takový hybrid :-)

Základem byl vývar z uzených kostí. (cca půl kila, ale to je laicky střeleno od boku. Vody v hrnci byly na začátku asi tak dva litry.) Kosti jsem vyndala, během dalšího vaření obírala a maso vracela do hrnce. Do vývaru jsem mrskla hrst sušených hub, nadroboučko nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer petržel, vše v množství od oka, aby tam toho neplavalo moc:), asi 3/4 sklenice kysaného zelí včetně šťávy a na kousky nakrájenou nejpaprikovatějčí klobásu, kterou v masně měli. Nechala jsem to chvíli vařit, mezi tím jsem nakrájela na jemno cibuli a na sádle z ní pomocí hladké mouky spáchala pokus o jíšku. Jíšku jsem přidala do polévky, opět chvíli vařila a v mezičase zkoumala, kdy tam sakra má přijít ta zakysaná smetana :-) Rozumou radu jsem nenašla, takže jsem asi půl kelímku vmíchala do polévky po odstavení z plotny.

Podle receptů v kuchařce bych měla ještě vedle uvařit brambory a následně je přidat do polévky, já jsem během přípravy trpěla nedostatkem volných plotýnek, takže likviduji polévku s chlebem a taky to jde.

Za všechny technické i formální nedostatky tohoto receptu se omlouvám, ale ještě pořád jsem v šoku z toho, že je to jedlé :)

Aditu, vloženo 00:07:40  23. 02. 2013

A podle jakeho receptu? Laka me to zkusit...

Ginny, vloženo 00:02:39  23. 02. 2013

Jasně že zakysanou :-)

Vtipnej byl kolega v práci, který můj oběd okomentoval "Zelňačka? To je nějaká speciální polévka, po které se hubne?"
Když jsem si vybavila vývar z uzených kostí, zakysanou smetanu a jíšku (dle receptu na sádle), málem mi zaskočilo :-D

Aes Sedai, vloženo 23:15:34  22. 02. 2013

To by mě zabilo. :)) (Jako fakt, musím si dávat hodně velký pozor, aby někde nebyla... :( )My dělali buď bez smetany, nebo ze sladké či z mléka. Ale vzhledem k nesnášenlivosti smetany se jí teď trochu vyhýbáme.

Činkapi, vloženo 20:52:48  22. 02. 2013

Zakysanou?? My jedině zakysanou :-)

Ginny, vloženo 19:07:51  22. 02. 2013

Winn: se smetanou. Ta sice nebyla ani v jednom ze třech receptů, které jsem kombinovala, ale poradila mi to kolegyně z práce, tak jsem se rozhodla jí věřit :-)

Winnifred, vloženo 15:39:21  22. 02. 2013

Ginny: se smetanou, nebo bez? A cg :-)

« ««   107   »» »

Zpět



Fantasy a Sci-fi: Taverna
© Jirka Wetter, jeremius@fantasy-scifi.net
, 2001 - 2005
Design: Rinvit, Jeremius
Na textech se podíleli Pavel Džuban a Toomz
URL: http://fantasy-scifi.net/taverna/taverna.php