03:26:46
22. 07. 2025

Místnost
Vaření a kuchyňské kratochvíle
CO a JAK vařit?
Apetit
Cukrář – recepty a rady
Vegetariánská kuchařka
Škola vaření
Manek bloguje – tip od Hetty

KDE nakupovat?
Koření; Jiný obchůdek s kořením; Habanero - pro ty, co mají rádi pálivé ; Různorodá semínka
Biosfera – obchod nejen s biopotravinami
Čaje, koření, asijské speciality, sladkosti, biopotraviny etc.
Fiala Praha - E-shop (nejen) pro cukráře

Další tipy na zajímavé a užitečné stránky jsou vřele vítány.
Fotografie jídla taktéž ;-)

Kuchařka návštěvníků Taverny se nachází ve vývěsním štítu.
Budete-li do místnosti vkládat recept, použijte prosím toto slovo, velmi to usnadní vyhledávání.


Místnost má od 23:14:46  02. 03. 2003 pronajatou Arenga. Spolusprávce: Meridion. Činkapi. Klair.

Pokud se chcete zapojit do diskuze, musíte se do Taverny nejdříve zaregistrovat nebo přihlásit



« ««   101   »» »

Kroc, vloženo 15:31:07  12. 06. 2013

No, právě sem se chtěla zeptat jestli Glukopur a Fruktopur (nebo jak se to jmenuje) vadí taky tak moc...

Agáve, vloženo 14:29:40  12. 06. 2013

Arenga: A hroznový cukr nesmíš také?

Silmarien, vloženo 09:46:59  12. 06. 2013

Všetko sa v tehotenstve môže, len niečoho radšej menej :-D

Orki, vloženo 08:34:40  12. 06. 2013

Já zas jedl drobenku bez koláče.

Meridion, vloženo 07:10:02  12. 06. 2013

A kafe v těhotenství smíš?

Jinak většina koláčů s drobenkou jde udělat i bez drobenky. Nemám ráda, když se mi při jídle drobenka sype všude kolem, tak jsem to několikrát vyzkoušela bez ní.

Aes Sedai, vloženo 00:47:24  12. 06. 2013

Arenga: Ono je v nich chuťově dost rozdíl, pořád vymýšlejí něco nového. Třeba pamatují i na těhotné, ale to by ti měl poradit diabetolog...

Každopádně přeju, ať máte sladký život i bez cukru. :))

Arenga, vloženo 23:13:58  11. 06. 2013

jsem těhotná, umělá sladidla nesmím :-)
navíc mám už léta s umělými sladidly ten problém, že mi přijdou strašně hnusná - lépe řečeno, přijde mi to jako taková divná sladká chuť a mám po nich pachuť v puse
ale s tím kafem je to v pohodě, mlíko mi bohatě stačí a i jinak to zvládám docela v pohodě, ani na to vyloženě sladké nemám chuť (holt si asi tělo řekne samo, co nechce)

Aes Sedai, vloženo 21:26:14  11. 06. 2013

Pak ještě umělé sladidlo, když chceš sladké kafe. :)
Ale jak by řekla naše cukrovkářka, trochu sladkého neuškodí, důležitější jsou nervy v pohodě. :)

Arenga, vloženo 20:57:34  11. 06. 2013

Stévii jsem zkoušela do kafe, jako sladí, ale není to úplně ono. Víc mi chutná, když si dám víc mlíka. M"j problém s kafem totiž je ten, že když ho nemám doslazené dost, tak mě pak bolí žaludek. Mlíko to řeší docela spolehlivě, ale musím si ho dát fakt hodně :-)

Co se týče pečení, udělala jsem výbornou zkušenost právě s tím jablečným pyré - jablko se oloupe, nakrájí, rozvaří a rozmačká a nahradí se tím cukr (raději na váhu 2:1 než 1:1), do některých těst dobře funguje i rozmačkaný banán. Jenže všechny těsta takhle vylepšit nejdou a právě do drobenky je ten cukr řekla bych docela zásadní složka.

Vever, vloženo 01:05:32  11. 06. 2013

Jsem někde viděla nějaké přepočítávání receptů pokud člověk používá na slazení takové ty různé sirupy...nejsem si jistá jestli zrovna u stévie by to k něčemu bylo, ale možná mají bioobchody nějaké tabulky i na to. Ale zrovna na drobenku to asi furt moc nebude :)

Silmarien, vloženo 00:01:34  11. 06. 2013

Tak Arenga písala práve o pečení a drobenke :) inak to sušenie a rozdrobenie je dobrý tip, ďakujem :)
Ja mám práve zas len tekutú doma, na vyskúšanie :)

Aes Sedai, vloženo 23:28:46  10. 06. 2013

Tak je pravda, že cukr v koláčích nenahrazuju, na druhou stranu nepeču často a nesním jich moc. Sušenou a rozdrobenou jsem používala při vaření, máme doma ještě i tekutou formu, ale zatím jsem ji neodzkoušela.

Silmarien, vloženo 22:46:30  10. 06. 2013

Lenže niekomu stévia nechutí a do pečenia sa debilne nahradzuje, lebo v ceste potrebuješ aj nejaký ten objem cukru. Existuje aj prášková stévia, ktorou sa dá cukor nahradiť 1:1, lenže to sa potom zas veľmi predraží.
Ale hej, keď je chuť ok, tak sa s ňou dá všeličo vyčarovať a pre cukrovkárov je potom super. A na osladenie čaju stačia aj lístky zo záhradky, keď ju má človek nasadenú :)

Aes Sedai, vloženo 15:58:23  10. 06. 2013

Arenga: Můžu ti doporučit stévii sladkou, výborně sladí. Už ji mám nasazenou na zahrádce. (Aneb rady starého cukrovkáře. :)) )

Arenga, vloženo 13:49:15  10. 06. 2013

to jsem raději neměla ani číst...
vzhledem k tomu, že mi diagnostikovali těhotenskou cukrovku se už cca měsíc pokouším nahradit cukr v pečení tak, aby to bylo pořád sladké /alespoň trochu/, objevila jsem skvělý trik s jablečným pyré, ale do drobenky by to určitě nefungovalo

Tári, vloženo 20:10:40  09. 06. 2013

udělala jsem letos první meruňkovou bublaninu s drobenkou a byla uáá senzační:-)

Arenga, vloženo 19:29:52  09. 06. 2013

možná záleží taky na výrobci, já mám několik silikonových form od Tescomy a neměla jsem problém

Dara, vloženo 17:35:44  09. 06. 2013

no mně to nešlo ani moc dobře vyklopit... teda ty sladké. Taky asi byla nějaká chyba v těstě.

Neros, vloženo 15:45:43  09. 06. 2013

A zkoušelas to? :D

Vever, vloženo 15:18:48  09. 06. 2013

Teda, já si nemůžu pomoct, ale mě to přijde jako podvod. Ještě horší jsou teda rozklápěcí formičky na vosí hnízda :)

« ««   101   »» »

Zpět



Fantasy a Sci-fi: Taverna
© Jirka Wetter, jeremius@fantasy-scifi.net
, 2001 - 2005
Design: Rinvit, Jeremius
Na textech se podíleli Pavel Džuban a Toomz
URL: http://fantasy-scifi.net/taverna/taverna.php