22:04:47
21. 07. 2025

Místnost
Vaření a kuchyňské kratochvíle
CO a JAK vařit?
Apetit
Cukrář – recepty a rady
Vegetariánská kuchařka
Škola vaření
Manek bloguje – tip od Hetty

KDE nakupovat?
Koření; Jiný obchůdek s kořením; Habanero - pro ty, co mají rádi pálivé ; Různorodá semínka
Biosfera – obchod nejen s biopotravinami
Čaje, koření, asijské speciality, sladkosti, biopotraviny etc.
Fiala Praha - E-shop (nejen) pro cukráře

Další tipy na zajímavé a užitečné stránky jsou vřele vítány.
Fotografie jídla taktéž ;-)

Kuchařka návštěvníků Taverny se nachází ve vývěsním štítu.
Budete-li do místnosti vkládat recept, použijte prosím toto slovo, velmi to usnadní vyhledávání.


Místnost má od 23:14:46  02. 03. 2003 pronajatou Arenga. Spolusprávce: Meridion. Činkapi. Klair.

Pokud se chcete zapojit do diskuze, musíte se do Taverny nejdříve zaregistrovat nebo přihlásit



« ««   100   »» »

Narwen, vloženo 23:16:45  01. 07. 2013

Arenga: to ale půjde něčím nahradit, ne?

Arenga, vloženo 21:34:29  01. 07. 2013

Narwen: díky, ale bohužel, agávový sirup je problém (sice ho většina prodejců uvádí jako dia vhodný, ale co jsem se o tom snažila dopídit, tak realita je zřejmě trochu jiná)

Narwen, vloženo 20:54:41  01. 07. 2013

Třešňový krambl s mandlovou drobenkou – vzpomněla jsem si na Arengu a drobenkový problém :).

Shadw, vloženo 18:55:56  20. 06. 2013

Já mám ráda hrnkovou buchtu, ta se dá i s jahodama.

1 hrnek cukru, 1 hrnek hrubé mouky a 1/8 másla smíchat a uhníst žmolenku.
1 hrnek žmolenky odebrat a dát stranou.
do zbytku přidat 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 1 vejce, 1 prášek do pečiva a smíchat těsto.
Těsto nalít do formy nebo pekáče, dát na to ovoce a žmolenku, péct na 200°C (tuším že tak 20 - 30 min, podle toho, jak vysokou vrstvu těsta máš).

Klair, vloženo 13:22:09  20. 06. 2013

Velmi narychlo potřebuju recept na nějaký koláč nebo buchtu s jahodama, co můžu odvézt někam pryč na víkend.

Aditu, vloženo 14:04:34  17. 06. 2013

Tári: doporučuju udělat se skořicovo-ořechovou (nebo skořicovo-mandlovo-ořechovou) náplní. samotná skořicová mi přišla nějak moc suchá. neboj se to těsto hodně rozválet, fakt na strašně tenko, a balit natěsno - bude se ti pak líp motat :)

Klair, vloženo 12:38:59  16. 06. 2013

Tári: mám s ním taky jen pozitivní zkušenost!! :) Pekla jsem ho dokonce s malými Haraldy, zvládli jsme ho taky :)

Genevieve, vloženo 11:19:08  16. 06. 2013

Hele ono je to vlastně jenom zamotané kynuté těsto, ale je to opravdu moc dobrý a nečekaně jednoduchý. Já je pekla podle tohohle receptu a vyšli myslím perfektně (jenom jsem se neobtěžovala s kváskem, ale máme takovou chytrou mísu od Tuperware, která se zavře a když těsto vykyne, tak se otevře s lupnutím, takže jsem věci na těsto smíchala a šup s tím do mísy) :-) a s ořechovou náplní to lépe drží...

http://pradobroty.blogspot.cz/2013/03/estonsky-kringel.html

Tári, vloženo 09:09:00  16. 06. 2013

Gen.a kringl se dělá jak? Vypadá to fakt moc dobře..

Genevieve, vloženo 22:18:10  15. 06. 2013

ah, špatný obrázek ten poslední, ještě jednou a lépe:

Genevieve, vloženo 22:16:48  15. 06. 2013

Tak jsem dneska měla konečně chvíli čas a pekla jsem jako divá :-)
první, zatímco mi kynulo těsto, jsem upekla meruňkový koláč pro tátu, protože je zítra den otců a tátovi bylo líto, že se neslaví, tak jsem mu upekla jeho oblíbený, snad bude dobrý.


Druhý byl estonský kringel s ořechovou náplní.


A třetí byl zase kringel, na zítřejší hraní SGčka, ale tentokrát s ořechovo-skořicovou náplní. Jeden skořicový jsem dělala na dnešní schůzku k táboru, ale moc mě neoslovil, snad bude ořechový lepší :-)

Arenga, vloženo 14:16:54  14. 06. 2013

Narwen: díky, až budu mít víc času, prostuduju si to
ovšem vařit jenom maso a zeleninu taky nejde - sacharidy v jídle mít musím, ovšem v přesně stanoveném množství - moc je špatný a málo je taky špatný, moc často je špatný a málo často je taky špatný. Ale zatím docela zvládám :-)

Narwen, vloženo 14:01:51  14. 06. 2013

Orki: tahle fóra jsou pěkně hloupá :) A říká to i holka, co píše ten blog :)

Deidre: mě ty buchty taky baví, ale to Arenze stejně nepomůže :o)

Orki, vloženo 12:47:39  14. 06. 2013

Co kecáš ty buchto, paleo je jíst jen to co jedli brontosaři: maso a petržel!! (Vím to, protože jsem slyšel, že se o tom bavili na jednom fóru!)

Deidre, vloženo 12:22:27  14. 06. 2013

Paleo doporučuju, zejména ty buchty mě dost baví.

Narwen, vloženo 07:17:24  14. 06. 2013

Arenga: sice je tady na první stránce domácí nutella, ale jinak tam imho najdeš spoustu inspirace na maso-zeleninové vaření :) http://www.paleolifestyle.cz/

Arenga, vloženo 20:01:39  13. 06. 2013

Aes: no, mně zatím všechny, ale úplně všechny, co jsem se s nima kdy setkala přišly stejně odporný a pro těhotné z umělých sladidel opravdu není vhodné žádné

Meridion: v rozumné míře není kafe problém, je fakt, že první čtyři měsíce jsem na něj neměla vůbec chuť, ale teď už ho zase piju (slabší, nedělám si žádné smrťáky) - můj problém je totiž taky nízký tlak, dát si občas kafe mi docela pomáhá
a co se týče drobenky, tak já ji právě ráda :-)

Agáve: hroznový cukr je glukóza, takže v žádném případě, fruktózu ideálně jenom v ovoci a v omezené míře

Mivka: kokos není špatný nápad, ale nevím, jestli by to pak mělo podobnou strukturu, přece jenom, mouka to máslo na sebe tak nějak líp naváže. Myslím, že spíš přistoupím k tomu, že si ovoce namrazím a drobenkové koláče si budu péct na podzim :-) A švestky bych měla stihnout ještě čerstvé

Ei: no, já na sladké jako takové ani nemám chuť, ostatně vynechat cukr je fakt to nejmenší. Bez omezení totiž můžu prakticky jenom maso, máslo (olej taky, ale toho i normálně člověk používá jenom minimum), většinu zelené zeleniny a prakticky i sýry, všechno ostatní si musím hlídat.

Eirellin, vloženo 17:08:48  13. 06. 2013

Arenga: jéjda, to ti nezávidim:-( to sem vždycky doufala, že mě mine, vždycky jsem v těhotenství ujížděla na sladkym, obzvlášť teď při tom třetim, a každý druhý vyšetření cukr v moči :-D, ale krevní testy nakonec dobrý... když jsem si o výsledky volala teď naposledy, tak jsem to pak položila, řvala: "Hurá! Hurá! Můžu žrát sladký! Jo, jo jo, jóóó!" a šla upíct čokoládovej dort :-D

Mivka, vloženo 01:10:17  13. 06. 2013

Na druhou stranu drobenka by imho šla docela slušně dělat s nějakou lámankou/vločkama/kokosem/mletými ořechy a do toho dát právě třeba nějaké to práškové sladidlo - strukturu i sladkost by to pak mohlo mít podobnou, ne?

Qeril, vloženo 17:50:15  12. 06. 2013

Každé umělé sladidlo je sajrajt, se kterým se dospělé tělo nějak vyrovná, ale v těhotenství bych ho rozhodně nejedla.

Jinak nevím o tom, že by některý distributor dodával ke stevii tabulku s porovnáním sladivosti (ale samozřejmě neznám všechny distributory:-), jen na tabletkách bývá napsáno, že jedna tabletka= kostka cukru. Ale prášek ze stevie, který prodávám, určitě neníobjemově s cukrem 1:1, je to čistý stevoisid, sladí jako blázen a dává se ho trochu a stojí nějak do dvou set, spíš míň, nepamatuju si přesné číslo. Pokud bys chtěla, podívám se, jak přesně se to jmenuje, abys to mohla u vás shánět. Kdyby bylo nejhůř, mohla bych ti lahvičku (nebo víc:-) poslat, ale prodražilo by se ti to o poštovné.
Ale je fakt, že drobenku z toho neuděláš ;-)

« ««   100   »» »

Zpět



Fantasy a Sci-fi: Taverna
© Jirka Wetter, jeremius@fantasy-scifi.net
, 2001 - 2005
Design: Rinvit, Jeremius
Na textech se podíleli Pavel Džuban a Toomz
URL: http://fantasy-scifi.net/taverna/taverna.php