08:56:16
27. 06. 2025

Místnost
Bylinky, felčarství a drobná domácí magie
Bylinky, kytičky, nemoci, choroby - vítejte v zdravotně-zahradnické místnosti. :)
Stejně jako různé čarodějné bejlí, tak i okopávání zahrádky vás může dohnat ke zdraví i nemoci, a proto se nebojte podělit o to, co vás bolí, co vás nebolí, co vám vyrostlo, co vám uhynulo, žádejte o radu nebo ji sami poskytněte. Tohle všechno sem patří :)

Místnost má od 12:33:12  19. 08. 2002 pronajatou Varda. Spolusprávce: Narwen. Rachel.

Pokud se chcete zapojit do diskuze, musíte se do Taverny nejdříve zaregistrovat nebo přihlásit



« ««   234   »» »

Vever, vloženo 17:26:41  22. 01. 2008

Zase pokud koupíte ananas kterému ještě ty střední listy vytrhnout nejdou, tak je můžete zasadit. Ale je to poměrně nudná rostlina, už minimálně půl roku vypadá pořád stejně.

Skritek, vloženo 15:55:51  22. 01. 2008

Vever + Terebian + Cinda: děkuji

Narwen, vloženo 15:53:29  22. 01. 2008

jo, k jablkům taky čuchám, poznám, jestli mi budou chutnat :)

Cinda, vloženo 15:41:11  22. 01. 2008

Narwen, já čuchám skoro ke všemu. Třeba k jablkům, občas jsou cítit jakoby sklepem, fuj, ty neberu :-)

Narwen, vloženo 13:58:38  22. 01. 2008

mně kaki nechutná a to jsem jedla zralé. Mně přijde právě moc sladké. Ale naložené božolé (píšu takhle schválně) je rozhodně dobré :)

Agáve: to zní náhodou moc dobře :)

Dara: no já nevím, já většinou kupuju takové napůl červené, ale radši co nejčervenější, protože buď jsem nepotkala tu správnou zelenou odrůdu nebo nevím, ale jakmile je prostě ta zelená část tvrdá, když to trochu zmáčkneš, tak není ani moc dobrá. Aspoň tedy tolik k mým zkušenostem.

A co se týče ananasu, tak te trik s vytrháváním funguje, akorát já většinou k tomu ananasu u čuchám, protože když je přezrálý, což po vůni taky poznám, tak mi taky nejede...

Dara, vloženo 13:44:20  22. 01. 2008

jo, tak to je přesně to ovoce. U nás se prodává nezralé, protože by se jina nezvldlo cestu. Nezralé se dá jíst tak a korát hodně polité citronem (neutralizuje tu hořkost). Kdžy se nchá uzrát až skoro přezrát (ne vždy se to povede) pak je hrozně sladké a dobré.

Kdyžtak po anketě "poznejte exotiku" přepíšu něco z našeho zbožíznalství o různých exotických ovocích

Eržika, vloženo 13:42:00  22. 01. 2008

Dara: tak tak, na pohled se člověk skoro až bojí, zkusím to někdy vyfotit :-)

Agáve, vloženo 13:41:09  22. 01. 2008

Mango je nádherné ovoce, to co je k sehnání tady v ČR je ubohá atrapa toho, co se dá koupit v tam, kde je mango doma, např. v Indii.
Ty, které jsem tam měl nejradši byly tvarově podobné švestce, barvu měly žlutou až k meruňkové a velikostí jak dvě mužské pěsti dohromady, nebylo problém koupit dvě manga tak kolem 1 kg. Byly šťavnaté, tak, že z nich tekla šťáva jako z úplně zralých broskví, ba i víc.

Taky jsem se jednou snažil ušetřit a koupil jsem si takové, které byly čeveno-zelené (šlupka měla takovou barvu, jako některé naše jablka červené líčko na světle zeleném základě) a měly výrazné špičky. Oproti těm výše popisovaným měly značně nevalnou chuť a jak jsem se později dozvěděl, byly určeny pro dobytek. :-)

Problém manga byla konzumace, nejlépe se jedly nad umyvadlem svlečený do pasu. Mango se příčně nařízlo až k pecce a pak se obě půlky otočily protoi sobě tak, aby se uvolnila pecka. Někdy se povedlo lépe, někdy hůře, někdy se pecka uvolnila úplně, někdy tak že na ní zůstala část dužiny. V každém případě se ale ta část manga (v které pecka zůstala) se kolem pecky okousala a položila na talíř. Pak se člověk se lžičkou věnoval té druhé půlce, kterou mezi tím třímal v druhé ruce nad umyvadlem. Lžičkou se vyjedla dužina a šťáva, šlupka se odhodila. Pak přišla na řadu druhá půlka, zubama se chytila pecka, která koukala z ještě nenačaté druhé poloviny manga a otočila se v rukách. Okousala se pecka a pak se lžičkou vyjedla druhá půlka manga.
Pak se šel člověk kompletně umýt. :-)

Zní to trochu barbarsky, ale v hybienických podmínkách Indie to byl nejlepší způsob jak nejméně kontaminovat mango.
V Evropě propagovaný způsob oloupání nešel z hygienických důvodů použít.

verlit, vloženo 13:38:30  22. 01. 2008

Já ji mám zafixovanou jako příšerně svíravý hnus. Obávám se, že fakt, že byla prodávaná nezralá, mi tohle podvědomé spojení už moc nevylepší :-)))

Dara, vloženo 13:31:48  22. 01. 2008

narwen: já teď naopak někde četla, že manga jsou mnohem lepší ta, co jsou zelená jen s červeným flekem. Je to jiná odrůda a je prý mnohem chutnější. Ta celá červená jsou prá mdlá.

A víte jak poznáte, že je ananas zralý? Jak má ty lístečky, tak zkusíte vrthnout ty prostřední na vrchu. Pokud to jde dobře, volně, můžete jíst.
Přesvědčila jsem se o tom o vánocích, když byl anaas úplně zelený, ale ty lístečky šly v pohodě a byl pak moc dobrý.

Erži: kakikurma to je takové to z těch, co se musí nechat hodně uzrát, jinak není dobré?

Eržika, vloženo 12:37:28  22. 01. 2008

ještě bych doporučila kakikurmu, či jak se to píše. Je děsně dobrá nejen chuťově, ale má takou děsně příjemnou dužinu na jedení (takovou jemnou) ale základem je nechat jí dobře uzrát, spíš víc, než míň... :-))
nejlepší je se šlehačkou

Narwen, vloženo 12:27:53  22. 01. 2008

Jo, jestli někdo neví o co jde, tak bych dodala, že to bude soutěž v poznávání kytí na obrázku. Tipy se budou posílat mně do pošty a pravidla ještě vyvěsím v dohledné době.

Narwen, vloženo 12:27:05  22. 01. 2008

to je ta hladká hruška s obrovskou nádhernou peckou ;) Teda já tu pecku nikdy samu o sobě neviděla, protože ta dužnina blízko pecky je už taková dost trpká. Ale jinak je mango docela sladké, dobré a vůbec :) Ale teda lepší vybrat nějaké červené.

Tak do konce týdne to tady nějak předělám, teď se flákám v práci, tak by to asi nebylo nejlepší to dělat teď ;))
Každá fotka bude vyvěšena minimálně týden a pak jí vyměním dle časových možností ;)
V prvním kole bychom mohli začít tou exotikou, když se to tady tak chytlo. Zařadím do toho ale asi nejen ovoce, ale třeba i koření (to exotické).

Cinda, vloženo 12:07:58  22. 01. 2008

Jak chutná mango? To je ta hladká hruška s obrovskou nádhernou peckou?

Po ananasu bych se utloukla. A je mijedno v jaké je podobě :-D

Ageolite, vloženo 09:38:18  22. 01. 2008

Narwen: naposledy v pátek. jsem si namíchala v supermarketu salát na míru, jahody, maliny, jablko, ananas, mango... Pak jsem dělala kamarádům chutě:-D

Narwen, vloženo 09:34:41  22. 01. 2008

Ageolite: jj, mango a ananas taky hodně můžu :)

Ageolite, vloženo 09:18:08  22. 01. 2008

Narwen: taky bych řekla, že na něco jsme už celkem zvyklí. ale takové to hodně exotické asi neustále ne, ale občas prostě mangu nebo ananasu neodolám...

Narwen, vloženo 09:00:40  22. 01. 2008

no tak bych to viděla na několik kategorií, které tedy ještě vymyslím (ale bude tam i exotické ovoce :)) a v každé kategorii 5-10 obrázků. Týden na každý obrázek vám bude stačit?

jj, lidi by měli jíst to ovoce a zeleninu, které roste ve stejném klimatickém pásmu jako oni žijí, ale když si občas dáte něco exotického, tak vám to fakt neuškodí :)
I když bych zase řekla, že na banány a citrusy je už náš organismus tak zvyklý (až na můj teda ;), že to nikomu nic neudělá.

Terebian, vloženo 08:54:28  22. 01. 2008

Skritek: pokojovky je nejideálnější přesazovat a nebo přisypávat čerstvou zeminu, když už je puclák velkej.

Ageolite, vloženo 08:51:27  22. 01. 2008

Cinda: no, tak to já taky ne, když nevím s čím mám tu čest:-D

« ««   234   »» »

Zpět



Fantasy a Sci-fi: Taverna
© Jirka Wetter, jeremius@fantasy-scifi.net
, 2001 - 2005
Design: Rinvit, Jeremius
Na textech se podíleli Pavel Džuban a Toomz
URL: http://fantasy-scifi.net/taverna/taverna.php