02:37:07
06. 07. 2025

Místnost
Bylinky, felčarství a drobná domácí magie
Bylinky, kytičky, nemoci, choroby - vítejte v zdravotně-zahradnické místnosti. :)
Stejně jako různé čarodějné bejlí, tak i okopávání zahrádky vás může dohnat ke zdraví i nemoci, a proto se nebojte podělit o to, co vás bolí, co vás nebolí, co vám vyrostlo, co vám uhynulo, žádejte o radu nebo ji sami poskytněte. Tohle všechno sem patří :)

Místnost má od 12:33:12  19. 08. 2002 pronajatou Varda. Spolusprávce: Narwen. Rachel.

Pokud se chcete zapojit do diskuze, musíte se do Taverny nejdříve zaregistrovat nebo přihlásit



« ««   208   »» »

Cinda, vloženo 11:45:11  30. 05. 2008

Nám jednou došel cukr, tak jsme salát dosladili 10-ti kuličkami sladidla. Tak zle mi snad nikdy nebylo. No, ale jako test, nic moc.

To sladidlo musí něco obsahovat. Co by na to nějaký chemik (zinek,..??)

Cigi, vloženo 06:46:55  30. 05. 2008

A nejsou ty přislazované sladší i na chuť?

Vever, vloženo 23:13:47  29. 05. 2008

Nebo to nabídnout nějakým vosám, cukr by jim mohl víc chutnat.

Možná bych nad tím už neměla přemýšlet.

verlit, vloženo 22:29:26  29. 05. 2008

A co to zkusit dát na pánvičku a zahřát. Neměl by cukr zkaramelizovat?

Vever, vloženo 22:21:42  29. 05. 2008

Co třeba struktura? Nemohlo by být to s cukrem ulepenější?

Qeril, vloženo 20:02:45  29. 05. 2008

Dara: Chuťově to prý poznat není. Ona některá lepší sladidla tu pachuť nemají.

verlit: To je pravda, to by mohlo jít.

Dara, vloženo 19:41:12  29. 05. 2008

já bych řekla, že by to mělo být poznat i chuťově. Přeci jenom většina sladidel má nějaké příchuťě-kovové, hořké a to obzvláště ve velkém množství.
Ale nikdy jsem neochutnávala marmeládu se sladidlem. Jen samotná sladidla. Ble

verlit, vloženo 19:20:03  29. 05. 2008

Myslím, že test s kvašením by se použít dal, chce to ale vzorky z obou druhů a pak sledovat při přidání stejného množství droždí, který bude kvasit první a intenzivněji, ne?
Rozdíl by měl být velký, přece jen přidaného cukru muselo být dost velké procento oproti tomu přírodnímu, který je v obou vzorcích.

Qeril, vloženo 19:08:50  29. 05. 2008

Mám takový dotaz, kdybyste čirou náhodou někdo věděl :-) Lze nějak - bez chemické anylýzy - poznat, jestli zavařenina obsahuje cukr nebo sladidlo? Jednoduchá metoda přimíchat do dvou vzorků droždí a čekat, který začne kvasit, tady, podle mě fungovat nebude, protože jablka samy o sobě cukr obsahují.
Proč se ptám: dneska ke mně přišla stařenka pro diaoplatky a povídala, že na podzim zavařila ohromnou spoustu jablečných povidel. Do půlky, kterou počítala pro sebe, přidala sladidlo, do druhé, pro rodinu, cukr. Na skleničky, aby je rozeznala, lepila čtverečky a trojúhelníčky. Jenomže zapomněla, co na který druh. No jo, všichni budeme jednou staří :-)

Elaine, vloženo 10:35:11  28. 05. 2008

Vever:tak to slyším prvně..noé podívám se po nich...děkuju

Ginny, vloženo 07:09:53  28. 05. 2008

Skritek: když nemají koho sežrat, tak se moc nepomnoží ;-) Blbej příklad taky příklad: řekněme že svilušky jsou ovce a dotyční roztoči vlci - sežerou ovce, dojde žrádlo, pást se neuměj tak se požerou vzájemně a finito - na rozdíl od vlků totiž roztoči z kytky jen tak roha nevezmou ;-)

Skritek, vloženo 00:06:20  28. 05. 2008

Aha. No, mě překvapilo to, že se požerou, a tím se vlastně zníčí. Myslel jsem, že se naopak rozrůstají, množí.

Vever, vloženo 00:02:00  28. 05. 2008

Jo, proč ne. Ony jsou svilušky koneckonců taky roztoči.

Skritek, vloženo 23:52:08  27. 05. 2008

Roztoči se požírají???

Vever, vloženo 23:45:49  27. 05. 2008

Na svilušky jsou potřeba roztoči. Dají se sehnat v jednom semenářství poblíž tržnice u Vltavské. Semenářství Vaněk tuším. Dovážejí to odněkud z Brna, akorát mám dojem, že akorát v únoru nebo tak nějak.
Zabírají dokonale, napřed sežerou úplně všechny svilušky a pak sami sebe.
Existuje i nějaká chemie, ale moc nezabírá, prý se umí rychle přizpůsobit.

Elaine, vloženo 16:44:49  27. 05. 2008

Vever:vypadá to na svilušky, pavučinky jsou jemné a okolo špic větví.

Cinda, vloženo 11:38:33  27. 05. 2008

Vever a co se s těmi potvorami dá dělat?
Mamka s svilušky přinesla se zeminou, tu další pak před přesazováním pekla v troubě (příšerně to smrdělo)

Vever, vloženo 23:16:38  26. 05. 2008

Jak je to velké? Drobné pavučinky těsně kolem stonků a sotva viditelné kuličky jsou svilušky. Přišly mi teda spíš zelené, ale je to tak malé, že bych to neviděla na spolehlivý určovací znak.
Větší plstnaté chuchvalce s poměrně velkým (až tak 3 mm) na povrchu vroubkovaným zvířetem jsou červci, ale ti jsou obvykle spíš na sukulentech. A na oleandru.

Elaine, vloženo 09:31:37  26. 05. 2008

Mám, teda měla jsem nádherně olistěný durman, pěkně vzrostlý, bohužel ho napadla nějaká potvůrka, která vytváří jakési pavučiny a v tom jsou hnědé kuličky (asi vyjíčka?, nebo dotyčný parazit).Nevíte co to je a co by proti tomu mohlo fungovat?

Dara, vloženo 09:18:36  08. 05. 2008

Neadoptuje někdo palmu?

z domácího prostředí, vysoká cca 2,5m. stáří asi 20 let, velikost květináče 45cm x35cm
Vzhledem k rozměrům je možný jen dovoz autem (Praha 5)

« ««   208   »» »

Zpět



Fantasy a Sci-fi: Taverna
© Jirka Wetter, jeremius@fantasy-scifi.net
, 2001 - 2005
Design: Rinvit, Jeremius
Na textech se podíleli Pavel Džuban a Toomz
URL: http://fantasy-scifi.net/taverna/taverna.php