 |
co bych pro vás neudělala:
ASPARTAM E 951
částečně derivát animokyseliny (C,O,N,H) Náhodně objeven při vývoji léku na žaludeční vředy
Nevykazuje vedlejší pachuti
200 x více sladší než sacharóza
V bezvodém prostředí stabilní
Povolen v mnoha zemích počátkem 80. let i v ČR a USA
Ochucené nápoje, nápojové koncentráty, deserty, mražené krémy, cukrovinky, žvýkačky...
Nevhodný pro fenylketonuriky (povinnost výrobce – obsahuje zdroj fenylalaninu)
Acesulfam K E 950
(S,C,O,K,H)
Slabě nahořklý
Při T vyšší než 235 °C se rozkládá
800 – 250 x sladší než sacharóza
Synergismus s aspartamem, cyklamáty a cukernými alkoholy
Dobře rozpustný ve vodě
Stabilní během skladování a tepelné úpravy
Nealko nápoje, žvýkačky, jogurty, cukrovinky, farmaceutické výrobky
V rámci studií neprokázány toxické účinky
Sladidlo povoleno ADI 0 – 9 mg/kg
Cyklamáty E 952
Kyselina cyklamová a její soli (C,H,O,N,S)
Vykazují vedlejší pachutě
Synergismus s jinými náhradními sladidly – 10:1 se sacharinem
V mnoha státech nejsou povoleny
30 - 60 x sladší než sacharóza
V 60. letech v USA nejrozšířenější sladidlo
Metabolizovány na cyklohexylamin střevními bakteriemi (nádory močového měchýře u zvířat, nedostatečně x dostatečně – ve směsi se sacharinem (NCI) prokázáno)
1970 v USA a poté i v dalších zemích zakázány
Nyní v EU povoleny
Sacharin E 954
(C,H,N,S,O + Ca nebo Na, nebo K)
1879 v USA syntetizován poprvé
Výroba z toluenu
Původně antiseptikum a konzervant
300 x sladší než sacharóza
Z organismu je vylučován v nezměněné formě
Stabilní při vaření, pečení, při nízkém pH
Nahořklá, kovová pachuť (proto kombinován – synergismus)
Použití – náhražka cukru,nealko nápoje, cukrovinky, žvýkačky, zavařeniny, zálivky, zubní pasty
Od 1900 v USA používán jako sladidlo
Vzrůst spotřeby mezi válkami i poté do uvedení aspartamu na trh
Sukralosa E 955
Fructosa a galaktosa s chlorem
600 x sladší než sacharóza
Chuť podobná cukru
Dobře rozpustná ve vodě, etanolu, metanolu
Bílý krystalický prášek
Stabilní při skladování, vaření, za vyšších teplot, nízkém pH
Nereaguje s ostatními složkami potravy
Zatím nejsou známy nežádoucí účinky – kladný postoj Codex Alimentarius
ADI 0–15 mg/kg
V USA povolena od 1998
V ČR od 2006
(tuhle jsem ochutnávala a v roztoku to poznat je)
Tak, to jsou pouze neenergetická sladidla, ještě tam patří jedno, ale to se používá velmi málo. |